23 Şubat 2010 Salı

O Fenômeno..


Ronaldo Luís Nazário de Lima..Yani ''Gerçek'' Ronaldo..Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi santraforu!

Yazı dizimizde kariyerine ilişkin yorumlar yapıcağımız buseferki isim 'dev' oyuncu Ronaldo!

Hemen yazının başında onun ismi geçtiğinde kullandığım nitelendirmeleri belirtmek istedim..

Ronaldo, Brezilya'dan çıkan her efsane gibi Rio de Janeiro'nun ara sokaklarında futbolu öğrendi ve yeteneklerini sergilemeye başladı..Klasik olarak ailesi küçük Ronaldo'nun bu sevdadan vazgeçmesini söylüyorlardı babası Portekiz'de top koşturmuş olsa da oğlunun futbolcu olmasından yana değildi..Ta ki Brezilya milli takımının efsanevi oyuncularından Jairzinho Ronaldo'nun yeteneklerini keşfedip elinden tutana kadar..Cruzeiro altyapısında top koşturmaya başladığı andan itibaren önlenemez yükselişi başladı..Fenomen olma yolunda ilk adımlarını atıyordu Ronaldo..1993 yılında A takıma yükselen genç oyuncu henüz 18 yaşında Brezilya liginde 32 maçta 34 kez fileleri havalandırınca bütün Avrupa klüpleri onu kapmak için adeta 3. Dünya Savaşı başlattı..Ronaldo, doğru kararı ülkesinin yıldızlarından Romario'nun yolunu izleyerek verdi..Romario'nun yaptığı gibi o da gol atmanın ve alışma sürecinin daha rahat olduğu lig olan Hollanda Ligi'nin yolunu tuttu..94-96 sezonlarında PSV formasıyla çıktığı 46 maçta 42 gol kaydederek Avrupa'ya çabuk ısındığını gösteriyordu Fenomen..PSV onu sadece iki sezon elinde tutabildi..Ardından dünya devi Barca yolları..Şimdi de sıra Nou Camp'ta şov yapmaya gelmişti Ronaldo için..96-97 sezonunda başta zamanında Barca teknik patonu olan Sir Bobby Charlton olmak üzere 49 maçta 47 gol atarak herkesi kendine hayran bırakmıştı..Ronaldo'nun Barca formasıyla bütün defansı geride bırakarak rahatça topu filelere gönderdiği artık Fenomen için klasikleşmiş bir gol sonrası Bobby Charlton'ın başını ellerinin arasına alarak 'O benim kariyerimde sahip olduğum en yetenekli forvet' sözü her şeyi fazlasıyla açıklıyordu zaten..

1997 yazında İtalyan devi İnter'in başına geçen Moratti'nin ilk hedefi Fenomen'e Mavi-Siyah çubuklu formayı giydirmekti..Ve başardı da..Tam 5 sene İnter'de ağları sarsan Fenomen'in hikayesi esas şimdi başlıyordu..Ronaldo İnter'e geldiği sene aldığı Fifa Yılın Oyuncusu ödülünün üst üste 2. kez sahibi olmuştu..Bunu başaran tek oyuncuda Ronaldo'ydu..İşte o yıl 98 Fransa Dünya Kupası'nın olduğu sene Fenomen'in başına gelen talihsiz sakatlık Dünya Kupası'nda sönük bir performans ve sadece 4 gol getiriyordu ona..Bu kupadaki en büyük dedikodu ise Ronaldo'nun Final maçına sakat sakat sponsoru Nike'ın baskısı ile çıkmak zorunda kaldığı söylentileriydi..

Ronaldo 1999-2000 yıllarında dizinden 2 kere çok ciddi sakatlıklar geçirdi..En dramatiği ise ilk diz sakatlığı bitti dendiği zaman 12 nisan 2000'de Lazio deplasmanında alkışlar arasında 2. yarıda oyuna girdi Ronaldo..Ve oyuna girdikten 7 dakika sonra klasik, topu bacaklarının arasında kaybeden çalımını Lazio savunması üzerinde denerken feci şekilde dizi döndü Fenomen'in..Bu sakatlık sonrası sedyeyle taşınan Ronaldo'nun yüzündeki acı ve tünelde attığı çığlık herkesin içini burkan bir an olarak geçti kayıtlara..

Ardından 20 aylık tedavi süreci..

Özel kum havuzları, Rio sahillerinde fizyoterapi, kondisyon topları..Hepsi Fenomen'in yeniden sağlığına kavuşması içindi..

Çok uzun bir süre sonra 2002'de sonuç verdi bu çalışmalar ve Ronaldo dünyada ilk kez Fifa Yılın Oyuncusu ödülünü 3. defa kazanan yegane oyuncu olarak kayıtlara geçti R.Madrid formasıyla..

Madrid'te 5 sene oynayan Ronaldo 127 maçta 83 kez ağları sarsma başarısını gösterdi..

2007 yılında bir başka İtalyan devine transfer olan Ronaldo şimdilerde Corinthians kulübünde ülkesinde top koşturuyor..

Her oyuncunun en parlak dönemini ele aldığımız zaman Ronaldo'nun bütün rakiplerinden daima 1 adım önde olduğu açıkça görülüyor..Ronaldo futbolun en büyük Organizasyonu olan Dünya Kupaları tarihinin 15 golle en golcü oyuncusu halen..4 farklı büyük ligde gol kralı olan ve Fifa Yılın Oyuncusu ödülünü 3 kere kazana Ronaldo'ya Fenomen lakabı tam da oturuyor..

Naçizane kalemimizle kafanızda canlandırmaya çalıştığımız Ronaldo'nun hikayesini bir de bu güzel videoyla görselliğe kavuşturabilirsiniz..

Stand up for the Champions..!



P.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder