9 Şubat 2010 Salı

İstikrar ..


Efsane sağ kanatlar kimler diye sorsanız az kişinin aklına gelir ismi..Çünkü maçta çok göze batmaz, uzaktan muhteşem akılda kalan golleri yok usta golcüler gibi, 5 kişiyi çalımlayıp gol atmadı hiçbir zaman..

Bu hafta İnter maçını izlerken baktım gole dedim Zanetti taşımış topu ortaya çevirmiş, gol ..Klasik bir gol, İnter golü..Kimse 'Zanetti nasıl taşımış topu yahu' demiyor spikerler bile 'Pandev yine attı' deniyor..Zanetti çünkü yıllardır var hep var..Onun yaptığı işler üst seviye işler artık bütün izleyicilere normal geliyor ama unuttuğumuz bişey var..14 yıl çok uzun bir zaman İtalya Seri A'da yılmadan bıkmadan sakatlanmadan daha ilk günkü gibi mücadele etmek ve o İnter'in mavi-siyah çubuklu formasının üstünde çok şık duran sarı pazubandı takıyor olmak için çok ama çok uzun bir süre..Ben kendimi bildim bileli İnter'in ve Arjantin'in sağ kanadında bir Zanetti var..Herkes onu kağıdın üzerine yazıveriyor hiç düşünmeden artık bir refleksmiş gibi..

2000'den beri de Zanetti'de artık yaşlandı sözleri nasıl istemdışı olarak onun bir dinamo sağ kanat olduğu aklımıza yerleştiyse yaşlanmaya başladığıda daha tam yaşını bilmeden 'E okadar yıldır oynuoyor canım artık yaşlanmıştır' önyargısıyla söylenmeye başlandı..Menajer oyunlarında İnter'i yönetilmeye başlandığı an hemen bir sağ kanat arayışına girişilir en basitinden bir örnek..Neden? Zanetti adam yaşlandı artık..Yaşlandı mı?? Kağıt üzerinde evet..Arjantinin kalbinde Buenos Aires'te 1973'te doğdu..Tam 35 yaşını doldurdu Zanetti dile kolay !..Ve bu adam kaleci de değil defansta çakılı oynayan bir savunmacı da değil..Eğer İnter'de oynuyorsan ve bir defansın sağında yer alıyorsan hücuma yardım etmek, defansta da arkanda boşluk bırakmamak senin en önemli görevin..30'larına yeni giren bir oyuncu için bile bu zor gözükür ve yorumcular tarafından homurdanmalar başlar..Artık 30 oldu aksıyor..32 oldu 90 dakikayı çıkarması mümkün değil..34 oldu bu sene jübile..Bu adam 35 yaşını doldurdu ve bu hafta sonu bize gösterdi ki iyi bir profesyonel 30'ların ikinci yarısına kadar rahatlıkla top oynayabilir..Sağ kanadı kulvar gibi kullanıp devamlı gidip gelmek onun için çok sıradan rutin bir şey olmuş artık..Hayranlıkla izledim bir kez daha..Ama işte o bunu 15 yıldır yapıyor o yüzden kimsenin dikkatini çekmiyor Arjantinli kaptan..

Zanetti'ye hayranlığım her maçını izlediğimde daha da artıyor..Bu kadar formunu koruyan kendine iyi bakan bir futbolcu olabilir mi..? En büyük dileğim J.Zanetti maçlardan önce-sonra aynı şekilde antrenmanlarda özellikle neleri uyguluyor, nelere dikkat ediyor bunu bir kitap haline getirse eşsiz bir sağlık kitabı olur..Gerçekten ders niteliğinde bir profili var Zanetti'nin..

Zanetti tam 15 yıldır Arjantin milli takımının kaptanlığını yapmakta, 14 yıldır da İnter'in..Milli takımda 177, kendi kulübünde tam 626 maça çıkmıştır..İstikrar, bunun adı istikrardır..

Javier Zanetti hakkında özellikle bir yazı yazmak istedim bu hafta oynanan maçı izledikten sonra..Biz bütün futbolseverler bu futbol hayatının son demlerini yaşayan efsaneyi dikkatle izleyerek bunun bizim için ne kadar büyük bir şans olduğunu bilmeliyiz..


P.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder